Mat-Tips
Några små tips, som i alla fall jag tycker är bra, för den som inte kan eller vill använda så mycket mjölkprodukter i maten, eller vill ha lite matinspiration:
Kokonötsmjölk. Det luktar Thailand-resa för många, men kokosmjölken är inte så långt borta som man kan tro. För dig som endast vill eller kan gå i svenska affärer, finns märket Blue dragon, i hyllan för utlänsk mat. För den som bor i en större stad, eller inte vill betala den slanten som Blue dragon tar för sin mat, så finns det gott om kokonötsmjölk i asiat-affärer. Bor du i Sthlm sårekommenderar jag Hong Kong trading på Hötorget, men för er som är insatta vet ni att Hötorget vimlar av asiatiska affärer. Inget för nötallergiker tyvärr.
Det är så enkelt med alla dessa smaksatta creme fraische... Ta istället en titt i kryddhyllan, det finns SÅ mycket mer än man tror där.. Köp en krydda som känns spännande, gå hem och googla på den och låt dig inspireras. Bara för att kryddan är stark innebär inte att din mat blir stark, råvaror är ju så mycket starkare än torra kryddor. Ha inte så galet mycket i så får du mycket smak som tungan inte dör av.
Chilli är inte det heller så starkt som man ofta tror, på tal om kryddor. Färsk kan vara svår att hantera då man ska vara sjukt försiktig efter att ha skurit den, svedan sätter sig och försvinner inte. Så OM du ska ha färsk, använd engångshandskar eller linda gladpack runt händerna. Tänk på att det är fröna som gör det starkt, ta bort dem så kan du ha i hur mycket chilli som helst. Annars finns det ju alltid chilli-pulver.
Inget avancerat, men det kan lyfta köket rejält när du känner att du kört fast.
Sådetså.
Kokonötsmjölk. Det luktar Thailand-resa för många, men kokosmjölken är inte så långt borta som man kan tro. För dig som endast vill eller kan gå i svenska affärer, finns märket Blue dragon, i hyllan för utlänsk mat. För den som bor i en större stad, eller inte vill betala den slanten som Blue dragon tar för sin mat, så finns det gott om kokonötsmjölk i asiat-affärer. Bor du i Sthlm sårekommenderar jag Hong Kong trading på Hötorget, men för er som är insatta vet ni att Hötorget vimlar av asiatiska affärer. Inget för nötallergiker tyvärr.
Det är så enkelt med alla dessa smaksatta creme fraische... Ta istället en titt i kryddhyllan, det finns SÅ mycket mer än man tror där.. Köp en krydda som känns spännande, gå hem och googla på den och låt dig inspireras. Bara för att kryddan är stark innebär inte att din mat blir stark, råvaror är ju så mycket starkare än torra kryddor. Ha inte så galet mycket i så får du mycket smak som tungan inte dör av.
Chilli är inte det heller så starkt som man ofta tror, på tal om kryddor. Färsk kan vara svår att hantera då man ska vara sjukt försiktig efter att ha skurit den, svedan sätter sig och försvinner inte. Så OM du ska ha färsk, använd engångshandskar eller linda gladpack runt händerna. Tänk på att det är fröna som gör det starkt, ta bort dem så kan du ha i hur mycket chilli som helst. Annars finns det ju alltid chilli-pulver.
Inget avancerat, men det kan lyfta köket rejält när du känner att du kört fast.
Sådetså.