Förrätt: Lyxmacka



Så fin förrätt fick jag häromdagen. Mackorna består av majonäs som "smör", skivor av ägg, advokado och räkor och sen lite rom. Det är en även en skiva citron på toppen.

 Supergott, mjölk- och glutenfritt (om man tar glutenfritt bröd).

Mums!

Tofuglass

Jag kan för den sötsugna rekommendera Tofulines tofuglass. Tofu låter kanske lite väl exotiskt för svensken, men det smakar faktiskt PRECIS som vanlig glass! Klart rekommenderbart.
Finns i vanilj men även andra vanliga smaker. Fråga gärna personalen i affären om du inte hittar i glassboxen!

Vill mat söta ner det ordentligt är chokladsås rekommenderat, Kolasås kan vi tyvärr inte äta och chokladsås funkar inte för glutenallergiker, men har man undansluppit den allergin är det bara att frossa!


Sussis mjölkfria

Som uppföljning från förra inlägget kan jag säga att Oaltys iMat är helt fantastisk och rekommenderas varmt! iMat ingår i veckans recept, som jag lånat från en väninna.

Sussi är en höjdare på att laga mat, och hennes asiatiska ursprung gör knappast saken värre.
Receptet är tagit från Sussilulls blogg och jag har med tillåtelse gjort den mjölkfri och publicerat den på foodnstuff.blogg.se

Pasta med lövbiff och kantarellsås

Ingredienser:

Färska kantareller
Lövbiff
Tagliatelle
Gul lök
Vitlök
Kalvfond
Mrs Cheng´s mushroom soy
5 dl Oatly iMat matlagningsgrädde
Salt och peppar
ev. redning

Hacka svamp, lök och vitlök och bryn lätt tillsammans i stekpannan. Stek sedan lövbiffen i rikligt med vetegabiliskt fett (t ex Carlshamns smörfria) och salta och peppra efter behag. Häll grädden i en kastrull och tillsätt några droppar kalvfond och soja. Pressa färsk vitlök i såsen och tillsätt sedan redning efter behag. Koka upp vatten med lite olja och salt och lägg i tagliatellen. Sänk värmen efter att såsen kokat upp och låt den småsjuda på låg värme.



Voila!

Hallelujah moment

Nu har även jag hittat Oatly's matlagningsgrädde.

ca 10 kr kostar 2,5 dl tror jag det var. Ja det dör man väl inte av. Priset alltså.

Har bara köpt dock, inte prövat det ännu. Jag återkommer!


After eight



Precis som all choklad så kan After eight innehålla spår av mjölk, detta beror då på att den tillveras i samma maskiner som  vanlig choklad. Men annars är faktiskt After eight mjölkfri, och det gick helt okej att äta den för mig. Inget man trycker i sig varje dag, men vågar man prova och vill unna sig så är det helt klart ett alternativ.

OBS: det finns After eight från vissa länder som det är mjölk i, av någon tokig anledning, så läs alltid innehållsförteckningen!

Mjölkfria kladdkakemuffins

Dessa har jag gjort typ 100 ggr och de uppskattas massor av de som smakat. Kan även ge inspiration till den som vill göra kladdkaka men inte har passande form med löstagbar kant för det.


10 - 20 muffins (beroende på hur stora du vill ha)

100 g mjölkfritt margarin/oljebaserad produkt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Bullformar

Sätt ugnen på 175°. Om du har hårt margarin: smält smöret i en kastrull. Annars mät bara upp* och häll i en bunke.  Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll i smeten i bullformarna (som du förhoppningsvis ställt på en ugnsplåt innan).  Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min.



OBS: Tänk på att kakan/smeten/muffinsen expanderar i ugnen, så fyll bullformen max till hälften med smet. Exempel på för mycket smet kan skådas i bilden, i muffinen längst till vänster


*Ett tips, om du köper t ex Becel eller annan flytande/oljebaserad produkt (som är önskvärt i detta recept) så är 1 dl = 90 gram. Bara att sätta igång matte-generna.

Räkor med hemmagjord aioli

Detta är min nya last:

Räcker till 1 - 3 personer beroende på aptit.

Räkor. Så många du vill äta.

3 äggulor
1-2 vitlöksklyftor
2,5 dl majonäs
1 krm salt
1 tsk paprikakrydda


Blanda äggulorna med majonäsen. Rör om. Pressa vitlöken, ha i tillsammans med salt och paprikakrydda. Rör om tills allt blandat sig till en fyllig sås. Låt gärna kallna i kylskåpet ett tag innan servering.

Skala räkorna. Doppa dem i aiolin. Njut.





Inte svårt. Inte jättenyttigt men betydligt bättre än allt socker man stoppar i sig i och med godis.
Och sjuuukt gott!

Det är alltid godare med färska räkor, men tänk på att frysta inte är så hemskt heller, bara man har tid att tina dem. Frysta utan skal är absolut inte att rekommendera, väl då hellre att göra tilltugget någon annan gång, med hela räkor.

Fruktdrink

Inte speciellt nytänkande, eller nytt, alls.
Men faktum är att frukt-drinkar är såååå lätt att göra, och himla nyttigt.
Och ingen mjölk!
Jag har valt att lägga till havregryn och linfrön för att göra det matigare.
Hur mycket du har i kan variera, men ta det lugnt med linfröna för de får igång magen rejält.

För en person:
en banan
ca 10 jordgubbar
2 dl havremjölk
1 dl havregryn
2 msk delade linfrön
1 msk socker

Lägg ingredienser i en burk... Mixa!

Mjölkersättning

Rubriken stämmer väl inte direkt utan det är snarare produkter man kan använda istället för mjölk. Typ.

De jag stött på hittills är:

Sojadryck från Go green
Havredryck från Oatly. 
Risdryck från Rice dream
                                                   

Enligt MIN åsikt är Oatly ledande i denna genre, då de förutom havredryck även har bl a chokladdryck, grädde och pannkakssmet utan mjölk. Det är även deras havredryck som jag tycker bäst om, har prövat att ha den i bl a pannkakor, med o'boy och i fruktdrinkar (ett recept på det kommer snart).
Sojadrycken smakar enligt mig exakt som tofu. Jag tycker om tofu, men inte så mycket att jag vill dricka det. Så den går bort.
Risdrycken har jag faktiskt inte prövat ännu, men den finns i mitt kylskåp och väntar.

Det som är bra med dessa produkter är att man kan ha oöppnad förpackning i kylskåpet i över en månad (vissa produkter ännu längre). Det negativa är ju då att öppnad förpackning endast klarar sig runt 4 dagar (risdrycken har dock hållbarhet på 7 dagar, lite bättre).

Sojadryck är proteinrik och innehåller mycket kalcium, dock är sojaallergi inte helt ovanligt, så den är lite dum på det sättet.
Havredryck innehåller kalcium, vitamin d, vitamin b12 och är fri från soja.
Risdryck innehåller extra mycket kalcium och har då 7 dagars hållbarhet, precis som en vanlig mjölk.

Skulle du inte hitta dessa eller andra alternativ i din affär, fråga efter laktosfritt då de oftast lägger mjölkfritt och laktosfritt på samma ställe. Det är större chans att hitta fler varianter i större affärer än mindre butiker.


Pannkakor

Pannkakor är egentligen ingen nyttig mat, framförallt pga mjölken. Men nu ska vi inte ha mjölk, så del av problemet löst!
Min favorit är att ha frukt i, men självklart duger även sylt eller socker.

8-10 st
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl havredryck
3 ägg
1/2 tsk salt
2-3 msk flytande oljebaserad margarin eller olivolja
1 banan
några jordgubbar
1 apelsin
eller annan valfri frukt

Bild från arla.se

Skaka havredrycken och häll i den i en bunke.
Ha i äggen och salt.
Vispa sedan i mjölet, lite i taget, till en jämn smet.
Smält margarinet i en stekpanna eller häll i oljan när den hettats upp något.
Grädda tunna pannkakor.
Skala och skiva frukten.
ÄT!


Det får vara allt för idag.

Gluten

Gluten är inte mitt  special-ämne direkt, men anser att det behövs mer info om det.


Proteinet gluten finns i: Vete, råg, korn, havre, dinkel, spelt, kamut och rågvete.

 En brödsmula räcker för att det skall uppstå en skada. Var därför noga med
- att inte hantera vanligt mjöl i närheten av den glutenfria maten.
- att förvara glutenfritt bröd väl avskilt från vanligt bröd
- att skära det glutenfria brödet med ren kniv
- att ha särskild smörask och smörkniv (vid bredning av vanligt bröd fastnar brödsmulor på kniven, dessa överförs sedan till det glutenfria brödet)
- att inte baka glutenfritt bröd samtidigt eller efter vanligt brödbak (det finns mjöldamm i luften som då hamnar i det glutenfria brödet) använd bakplåtspapper och särskild brödform så är du säker.

För mer info om gluten och vad som innehåller/kan innehålla proteinet, kolla in http://allergimat.com, som även är källa för texten ovan

Laktos och mjölkprotein

När jag får frågan varför jag inte äter såsen, eller glassen, eller efterrätten... (ja ni förstår) så svarar jag för enkelhetens skull "jag tål inte mjölk". Enkelt trodde jag, men svaret blir alltid "jaha du tål inte laktos". Då får jag förklara att det är mjölkprotein som får min mage att vända sig i panik, och vad skillnaden är... etc. Mitt i alltihopa det är väldigt sällan någon vet vad mjölkprotein är och vad skillnaden är mellan ämnena, så här kommer en sammanfattning:

Laktos är mjölksocker (socker som naturligt finns i mjölken, alltså) och mjölkprotein är... ja, protein.
Vill man som laktosallergiker äta vanlig mat finns det piller att köpa på Apoteket som man tar före måltiden, men så vitt jag vet finns det inget liknande för mjölkproteinallergiker. Det finns även laktosfria alternativ, de mest välkända är Valios produkter, där det finns laktosfri mjölk, grädde, fil, matfett osv. Mer info på www.valio.se.
Fler laktosfria och helt mjölkfria alternativ finns oftast vid mejeriprodukterna i affären, vissa affärer har en egen hylla. Det finns bl a låglaktos, helt laktosfritt och mjölkfritt i form av risdryck, havredryck, soyadryck, mm. Mer om detta kommer i kommande inlägg.

De allra flesta fall av mjölkproteinintollerans upptäcks när man är barn, men laktos är vanligt att det växer fram när man är äldre. Båda allergierna kan växa bort med tiden, medans vissa får dras med det hela livet.

Om man ska vara riktigt petig är det många som vill påpeka att man inte är INTOLLERANT eller ALLERGISK emot något av ämnena utan bara känslig (då man inte dör av det, utan bara blir dålig), men för den som är "känslig" emot något av dessa ämnen och gått det i sig, så vet man att man inte känner sig lite känslig, utan det känns som om magen bara vill kräkas ut det den just fick i sig. Därför kallar jag det i denna blogg för intollerans/allergi.

En sak som kan vara bra att veta just i laktosfria alternativ, samt om man skall handla åt någon annan, är att man bör kolla om det är just laktosfritt eller låglaktos, och tänka efter hur känslig man är, innan man inskaffar och förlitar sig på produkten.

Välkommen till min nya blogg!

Nu ska jag börja knåpa på bloggen, snart kommer fler inlägg!
Vad den handlar om kommer framgå väldigt snart.

Trevlig läsning!

RSS 2.0